Vesistökunnostusverkoston Uutiskirje 2/2022

22.4.2022 klo 15.39
Tukittu oja.
 

Valuma-aluekunnostusta ja ennallistamista Juutinsuolla

Pohjois-Karjalan eteläkulmalla, Kiteen Kesälahdella sijaitsevan Juutinsuon vesitalous palautettiin Luonnonsuojeluliiton, Hiilipörssin, ELY-keskuksen ja maanomistajan sekä useiden muiden kumppaneiden yhteistyönä vuosina 2019-2021. Yli 300 hehtaarin yhtenäinen ennallistamisalue oli aikanaan kauttaaltaan ojitettu turpeenkaivuuta valmistellen. Suo-ojat purkivat mustan vetensä suoraan kirkkaudestaan kuuluisan ja Natura-ohjelmaankin kuuluvan Karjalan Pyhäjärven kainaloon. Nyt se on loppu. Lue lisää täältä.

 

PISKUlla puhtia Pien-Saimaan kunnostukseen

Nuorajärven kosteikko

Läntisen Pien-Saimaan rehevöityminen ja sinilevien massakukinta talvella 2008-2009 käynnistivät vesistön kunnostuksen keväällä 2009. Pien-Saimaa kuntoon eli PISKU-hanke antoi tärkeää lisäpotkua ja uusia työkaluja sekä jatkuvuutta pitkäjänteiseen työhön. Keskeinen tavoite oli ”pitää tulta yllä”.  Lue lisää täältä.

 

Tampereen keskustajärviä kunnostetaan

Nuotanvetoa Iidesjärvellä.

Hoitokalastus sekä fosforin kemiallinen saostaminen valikoituvat KVVY Tutkimus Oy:n laatimassa kunnostussuunnitelmassa menetelmiksi, joilla pyritään parantamaan Tampereen vedenlaadultaan heikkenevien kahden keskustajärven tilaa. Iidesjärven hoitokalastushankkeissa etsitään tehokkainta pyyntitapaa- ja ajankohtaa luontoarvot huomioiden ja Ahvenisjärvellä kokeiltiin pelkästään syvänteen alueelta fosforin kemiallista saostamista. Lue lisää täältä.

 

Kysely vesiensuojeluyhdistyksille ja muille paikallisille vesistökunnostustoimijoille

Verkkosivu-uudistus

Vesistökunnostusverkoston verkkosivut ovat uusiutumassa ja ne siirtyvät vesi.fi -sivustolle. Tämän yhteydessä haluamme myös uudistaa vesistökumppanit listaa. Tarkoituksena on levittää vielä paremmin tietoa niin alueellisista kuin paikallisista toimijoista ja siten edistää verkostoitumista vesien kunnostuksen parissa. Lue lisää täältä.

 

HELPPI-hanke buustaa Helmi-elinympäristöohjelman pienvesien ja rantaluonnon kunnostuksia

Kunnostusmateriaalia

Kuusisataa kunnostettua purokilometriä, 1050 ennallistettua lähdettä ja 80 fladaa ja kluuvia, 200 kunnostettua rantaluontokohdetta ja 700 palautettua vaellusyhteyttä. Siinä Helmi-elinympäristöohjelman varsin kunnianhimoiset tavoitteet vuosille 2021-2030. Lue lisää täältä.

   

Virtaa vesienhoidon viestintään! Vesistökunnostuksen viestintäwebinaari 19.5.2022

tervetuloa viestintäwebinaariin 2022

Tervetuloa kuulemaan vinkkejä vesistökunnostushankkeiden viestinnästä ja vuorovaikutuksesta sekä sparraamaan muita ja vaihtamaan kokemuksia. Hyvällä viestinnällä turvaat hankkeesi vaikuttavuuden: aktivoit ja sitoutat hankkeen toteuttamisessa mukana olevia ihmisiä, saat hankkeelle näkyvyyttä ja levität hankkeesi kokemuksia ja tuloksia! Lue lisää täältä.

 

Osallistu kyselyyn nuorista ja lähivesistä

Tiedotekuva

Kuntalaisten ja asukkaiden kuuleminen ja mukaan ottaminen lähiympäristöjä koskevaan suunnitteluun ja hanketoimintaan nähdään yhä tärkeämpänä keinona toteuttaa demokratiaa ja varmistaa ympäristöjen kestävyys. Erityisesti nuorten mukaan ottamista ja osallisuutta halutaan edistää, mutta kuinka hyvin osallisuus toteutuu? Onko nuorilla roolia esimerkiksi vesistöihin liittyvissä suunnitelmissa ja hankkeissa? Lue lisää täältä.

 

Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Kokkolassa 23.-25.8.2022

vuosiseminaari save the date

Vesistökunnostusverkoston yhdestoista vuosiseminaari järjestetään 23.-25.8.2022 Kokkolassa. Edellisestä livetapahtumasta onkin vierähtänyt jo kolme vuotta! Seminaari on maksuton ja kaikille avoin tapahtuma. Paikan päälle mahtuu 200 osallistujaa. Myös etäyhteys pääsaliin tullaan järjestämään Teamsilla (300 osallistujaa). Lue lisää täältä.

 

Ilmoita meille Suomen luonnon vesistöpäivän 27.8.2022 tapahtumasi!

Luonnonpäivä on myös vesistöpäivä

Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä, jota juhlitaan joka vuosi aina elokuun viimeisenä lauantaina. Valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto kannustaa kaikkia alueellisia verkostoja sekä yksittäisiä toimijoita järjestämään tapahtumia 27.8, joissa juhlittaan Suomen ainutlaatuisia vesistöjä ja vesiluontoa! Lue lisää täältä.

 

MUITA TAPAHTUMIA, OPPAITA JA UUSIA JULKAISUJA

 

 

 

Kohderyhmä: