PISKUlla puhtia Pien-Saimaan kunnostukseen

Uutinen 22.4.2022 klo 15.34
Nuorajärven kosteikko
Pien-Saimaan valuma-alueelle on rakennettu yli 100 kosteikkoa. Nuorajärven kosteikko on niistä suurin, 24 ha. © Kuva: Raija Aura 

Läntisen Pien-Saimaan rehevöityminen ja sinilevien massakukinta talvella 2008-2009 käynnistivät vesistön kunnostuksen keväällä 2009. Pien-Saimaa kuntoon eli PISKU-hanke antoi tärkeää lisäpotkua ja uusia työkaluja sekä jatkuvuutta pitkäjänteiseen työhön. Keskeinen tavoite oli ”pitää tulta yllä”.

Samassa veneessä

Pien-Saimaan vesiensuojelun keskeinen vahvuus on alusta alkaen ollut laaja yhteistyö ja sitoutuminen oman järven hyväksi. Samassa veneessä, yhteisellä asialla ahertavat asukkaat ja tutkijat, viranomaiset ja maanomistajat, päättäjät ja sidosryhmät sekä osakaskunnat ja muut yhteisöt. Ei syyllistämällä, ei vastakkainasettelulla, vaan ”yhdessä samaan maaliin” -meiningillä on saatu hienoja onnistumisia ja tuloksia aikaan. Vuorovaikutus ja avoin viestintä ovat luoneet luottamusta. Rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat tuottaneet tulosta. PISKU toi hommaan lisävauhtia ja jatkuvuutta. 

Kosteikkoklinikkaan Nuorajärvellä osallistui runsaasti ihmisiä.
Nuorajärven kosteikolla järjestettiin 26.8.2019 Kosteikkoklinikka ja työnäytös kosteikon hoidosta. © Kuva: Raija Aura 

100 kosteikkoa hoitoon

Läntisen Pien-Saimaan valuma-alueelle on rakennettu yli sata erilaista vesiensuojelurakennetta tai kosteikkoa. Kosteikkojen hoito ja huolto sekä maanomistajien neuvonta nousivat PISKU:n myötä uutena työkalupakkiin. Kosteikkoklinikat kokosivat kosteikkojen maanomistajia ja haltijoita yhteen. Kohdekohtaisella neuvonnalla tarjottiin käytännönläheistä täsmätietoa ja ohjeita kosteikkojen ylläpitoon. Myös kosteikkojen seurantaan saatiin jatkuvuutta. Ihan uutena toteutettiin mikromuovitutkimus taajaman hulevesikosteikolla.

Kosteikkoklinikka keräsi kaikenikäisiä osallistujia.
Kosteikkoklinikka 26.8.2019 Nuorajärven kosteikolla keräsi kaikenikäisiä asukkaita ja maanomistajia koolle. © Kuva: Raija Aura 

Asukkaat janoavat tietoa veden laadusta, sinilevästä, toimenpiteistä ja tulevista suunnitelmista. PISKU järjesti seminaareja, työpajoja, kyläiltoja ja maastoretkiä sekä osallistui messuille ja toritapahtumiin. Tiedotteet, kohtaamiset ja keskustelut ovat merkittävä osa yhteistä työtä.

LUT yhteistyötä monella tasolla

PISKU osallistui vahvalla panostuksella myös asennemuokkaukseen ja ympäristökasvatukseen. PISKU tarjosi Veera Vesipisaran tarinan vedestä ja vesiensuojelusta jokaiselle kaupungin yli 800 kolmosluokkalaiselle osana Lappeenrannan kaupungin ja LUT yliopiston yhteistä Junior University toimintaa. LUT yliopiston kanssa tehtiin myös opiskelija- ja tutkimusyhteistyötä mm. Secchi-näkösyvyyslevyn käytöstä ja biohiili- ja shungiittipohjaisten suodattimien kehittämisessä.

Veera Vesipisara kertoo tarinan ja draaman keinoin vedestä ja vesiensuojelusta.
Veera Vesipisara kertoo tarinan ja draaman keinoin vedestä ja vesiensuojelusta. © Kuva: Raija Aura 

Matti Muovinen WANTED!

Uutta oli myös Matti Muovinen WANTED! -haastekampanja. Kampanja innosti asukkaita, koululaisia ja yhteisöjä keräämään roskia ympäristöstä. Saimaan rannoilta kerättiinkin roskaa noin 20 m3. Matti Muovinen WANTED! -haastekampanja ja yhteistyö Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n ja Lappeenrannan Lions klubien kanssa käynnistyikin jokavuotiseksi perinteeksi.

Matti Muovinen WANTED!-haastekampanja innosti ja inspiroi asukkaita keräämään roskia Saimaan rannoilta.
Matti Muovinen WANTED!-haastekampanja innosti ja inspiroi asukkaita keräämään roskia Saimaan rannoilta. © Kuva: Raija Aura

Pien-Saimaa kiittää!

PISKU eli Pien-Saimaa kuntoon -hanke toteutettiin Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella vuosina 2019-2020. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä olivat viestintä, neuvonta, ympäristökasvatus ja seuranta. Hankkeen hallinnoija ja toteuttaja oli Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi. Pien-Saimaa kiittää tärkeästä tuesta!

 

Teksti ja lisätietoja:

Raija Aura, vesistöasiantuntija, Lappeenrannan kaupunki
+358405843278, etunimi.sukunimi(at)lappeenranta.fi

Piensaimaa.fi

 


 

Kohderyhmä: