Hyppää sisältöön

Sinilevätilanne järvillä ja merellä rauhallinen, mutta lämmin sää voi nostaa kukintojen määrää vielä loppukesällä

Blågrönalger
Kuolevista sinileväsoluista vapautuu sinistä pigmenttiä, fykosyaniinia, minkä vuoksi kuoleva sinilevämassa värjää rantoja turkoosiksi. Kuva Kangasalan Kirkkojärveltä vuoden 2021 elokuun alusta. © Laura Härkönen / SYKE

Tiedote 4.8.2022
Sinilevätilanne järvillä on paikoin heikentynyt viime viikosta, vaikka valtakunnallisesti tilanne sisävesillä on rauhallinen. Merialueilla pintakukinnat ovat vähentyneet, ja sinilevä on monin paikoin sekoittuneena veteen. Lämmin ja tyyni sää voi edelleen nostaa sinileväkukintojen määrää loppukesällä. Paikoin rannoille on ajautunut kuolleita sinileväsoluja, jotka ovat värjänneet rannat turkoosiksi sinilevien sisältämän väripigmentin takia.

Merikotka vaikuttaa merkittävästi Itämeren merimetsoihin

Merimetsot2_kuvaaja_Heikki_Kotiranta_2012_Kirkkonummi.jpg
Valtaosa merimetson Suomen pesimäkannasta on nykyisin suurissa yli 500 parin yhdyskunnissa. Suuressa yhdyskunnassa osa merimetsoista voi onnistua pesinnässään merikotkien saalistuksesta huolimatta.  © Kuva: Heikki Kotiranta

Tiedote 3.8.2022
Uuden tutkimuksen mukaan kasvava merikotkakanta vaikuttaa sekä merimetson pesimäyhdyskuntien sijaintiin että niiden poikastuottoon. Merikotkalla on yhä merkittävämpi rooli merimetsokannan rajoittajana. Suomen merimetsokanta ei ole enää kasvanut vuoden 2015 jälkeen.

Tapahtumat

Lisää tapahtumia

Uusin blogi

 

Mika Marttunen ja Miika Kajanus: Miten Ukrainan sota vaikuttaa maankäyttösektorin ilmastotoimiin?

Venäjän hyökättyä Ukrainaan huoltovarmuus, energiaturvallisuus ja ruokaturva ovat korostuneet aivan uudella tavalla. Hallitus on linjannut, että ilmastotoimenpiteitäkin toteutetaan huoltovarmuus edellä. SysteemiHiili-hankkeessa olemme keskustelleet siitä, miten sodan vaikutukset tulisi huomioida hankkeessamme. Hanke edistää kestävää ja ilmastoviisasta maankäyttöä systeemisillä tarkasteluilla ja hiilivirtoja mallintamalla, kirjoittavat Mika Marttunen ja Miika Kajanus Ratkaisuja-blogissaan.

Uusin uutiskirje

Kukkivia tuomia

Circnews 2/2022 - uutiskirje kiertotaloudesta

Vähiin käy ennen kuin loppuu! Circwaste-hankkeessa kootaan tuloksia ja valmistaudutaan viimeiseen vuoteen vaikuttavan viestinnän avulla. Vaikuttavuudesta puhuttiin myös hankkeen monitoroinnissa, johon osallistui EU:n edustaja, vanhempi projektisuunnittelija Aurelio Politano CINEA:sta. Näistä ja monesta muusta voit lukea tästä uutiskirjeestämme. Toivotamme kaikille rentouttavaa kesää!

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

SYKEn vastuullisuusraportti

Tavoitteena yhteiskunnan kestävyysmurros ja päästövähennykset

SYKE on julkaissut vastuullisuusraportin oman toimintansa vaikutuksesta YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin vuonna 2021. Raportissa kuvataan myös SYKEn oman toiminnan vastuullisuuden johtamista ja hiilijalanjälkeä.

Luontosuhdebarometri

Suomalaisten huoli luonnon tilasta kasvanut – luontokato tunnistetaan nyt merkittäväksi uhaksi

Luontosuhdebarometrilla selvitettiin suomalaisten suhdetta luontoon ja sen monimuotoisuuden turvaamiseen.

Uusi teemasivusto

Ekosysteemitilinpidon avulla kohti kestävää yhteiskuntaa

Ekosysteemitilinpito laajentaa perinteistä kansantalouden tilinpidon järjestelmää ottamalla kokonaisvaltaisesti huomioon niin luonnon ekosysteemipalveluiden tuomat hyödyt kuin ihmistoiminnan luonnolle aiheuttamat haitat ihmiskunnalle ja taloudelliselle toiminnalle.

Kestävyysloikka

Jaa edistyksellinen tekosi Kestävyysloikka.fi:ssä! 

Kestävyysmurros saadaan aikaan yhdessä! SYKEn kehittämä Kestävyysloikka.fi on kaikille avoin tietopankki ja jakamisalusta edistyksellisille ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisuille.  

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut