Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Kansainvälistä maisemapäivää 20.10. juhlistetaan valokuvakilpailulla ja maisemakävelyillä

Kesäinen jokimaisema
Kuva Tapio Heikkilä.

Tiedote 14.10.2021
Kansainvälistä maisemapäivää vietetään keskiviikkona 20.10.2021. Päivän taustalla oleva Euroopan neuvoston maisemayleissopimus kannustaa kaikkia osallistumaan maisemien tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Maisemapäivän kunniaksi järjestetäänkin kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjoavat monia mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti heikossa tilassa

© Jukka Aroviita

Tiedote 14.10.2021
Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Tapahtumat

Lisää tapahtumia

Uusin blogi

 

Leena Kopperoinen ja Timo Pyhälahti: Näkyykö pörriäisiä?

Kaupunkiluonto on tutkimusten mukaan pölyttäjille tärkeä, koska se voi tarjota niille hyvin ravintoa ja pesäpaikkoja. Suomen kaupunkialueiden pölyttäjistä ei ole kuitenkaan seurantatietoa. Asukkaat, kuntien työntekijät ja muut päätösten vastuunkantajat sekä tutkijat voisivat kerätä yhdessä tietoa niin, että kaupunkiympäristön biodiversiteetti säilyisi ja paranisi, kirjoittajat Leena Kopperoinen ja Timo Pyhälahti Ratkaisuja-blogissaan.

Uusin uutiskirje

 

Vesikirje on uusittu - tutustu ja kommentoi uutta numeroa! 

Lokakuun kirjeessä kerrotaan esimerkiksi paikkatiedon hyödyntämisestä rantavyöhykkeillä, maatalouden fosforikuormituksen vähentämisestä ja siitä, mitä pitkäaikainen seuranta paljastaa vesistöjen tilan muutoksista. Vesitilanteesta kiinnostuneet voivat sukeltaa viime kesän kuivuustilanteen kehittymiseen tai tutustua SYKEn Latvialle kehittämään vesistömallijärjestelmään. Uutinen Vesikirjeen uudistumista (15.10.2021).

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Jokien pinnat nousseet Pohjanmaalla ja Lapissa (18.10.) Lue lisää

Ilmastodieetti

 

Ilmastodieetti -laskuri  auttaa sinua tunnistamaan, mistä arjen ilmastokuorma syntyy, ja miten sitä voi pienentää. Laske oma hiilijalanjälkesi!

Uusi julkaisu

 

Pölyttäjien tila Suomessa
Raportti esittelee keskeiset koti- ja ulkomaiset havainnot pölyttäjien kantojen kehityksestä sekä kuvailee erilaisia pölyttäjiin kohdistuvia painetekijöitä. Julkaisu tarjoaa tähän mennessä kattavimman esityksen pölyttäjien tilasta maassamme ja tukee syksyllä 2021 valmistuvaa kansallista pölyttäjästrategiaa.

Uusin Policy Brief

 

SYKE Policy Brief: Kestävä tulevaisuus rakennetaan kunnissa
Tulevaisuuden elinvoimainen kunta on kestävyysmurroksen edelläkävijä. Hiilineutraalius, kiertotalous ja luontokadon pysäyttäminen on nivottava kunnan maankäytön suunnitteluun ja kaikkeen toimintaan. Arjen kestävät valinnat on tehtävä kuntalaisille helpoiksi.
Kaikki SYKEn Policy Briefit

Vesijalanjälkilaskuri

 

Arvioi oma vesijalanjälkesi uudella laskurilla (Vesi.fi)
Vesijalanjälkilaskuri havainnollistaa vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa vähentämään kulutusta. Laskurin avulla voi selvittää sekä kotona käytetyn veden että tuotteisiin ja palveluihin sisältyvän veden määrää.

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut