Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen (BARIMS) -hanke

BARIMS-hankkeessa arvioidaan monimuotoisuudelle erityisen merkittäviä aluekokonaisuuksia Barentsin alueella eli Pohjois-Norjassa sekä Suomen ja Ruotsin Lapissa. Lisäksi hankkeessa pohditaan keinoja, joilla voidaan turvata näiden alueiden luontoarvojen ja ekosysteemien toimivuus osana ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen torjuntaa.

BARIMS-hankkeen tavoitteena on edistää alueellista yhteistyötä kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen näkökulmista Barentsin alueella. Lisäksi hankkeella kasvatetaan tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista Barentsin alueella.

Kartta kuvaa ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan Suomen käsivarrella.

Hankkeen tärkeimmät toimenpiteet

  • Kootaan olemassa olevaa paikkatietoa luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaista valuma-alueista ja merialueista hankkeessa tunnistetuilta pilottialueilta.

  • Etsitään keinoja arvioida ilmastonmuutoksen vaikutuksia pilottialueiden luontoarvoihin, ekosysteemeihin ja luonnonvarojen hyödyntämiseen.

  • Tunnistetaan keskeisiä toimenpiteitä, joita tarvitaan luonnon monimuotoisuuden ja luonnosta riippuvaisten elinkeinojen turvaamiseksi Barentsin alueella.

  • Järjestetään valokuvanäyttely, jolla edistetään alueellista yhteistyötä ja kasvatetaan tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

  • Lisäksi hankkeessa on koottu olemassa olevaa tietoa, tunnistettu mahdollisia uusia aineistolähteitä ja järjestetty työpajoja ja seminaareja, joissa arvioitiin koottujen tietojen hyödyntämistä esimerkiksi maankäytön suunnittelun tarpeisiin ja tunnistettiin uusia tietotarpeita.

Kartta näyttää uhanalaisten ja luontodirektiivin putkilokasvi-, sieni-, jäkälä-, ja sammallajien määrän per 5x5 km ruutu Tornionjoen valuma-alueilla.

Karttapaketti: tietoa alueen monimuotoisuudesta, luonnonsuojelusta, ihmistoiminnoista ja ekologisista uhista

BARIMS-hankkeessa (2020–2023) tuotettiin Tornionjoen ja Tenojoen valuma-alueilta ladattava karttapaketti, joka tuo esille alueen monimuotoisuutta, luonnonsuojelua, ihmistoimintoja ja ekologisia uhkia. Kartat ovat luotu käyttämällä avoimesti verkosta saatavia paikkatietoaineistoja, eli tutkimusalueen maiden (Suomi, Ruotsi ja Norja) kansallisia aineistoja tai avoimen yhteistyöprojektin OpenStreetMap:n aineistoja. Paikkatietoaineistoja on joko käytetty semmoisinaan, tai niitä on jatkojalostettu ja/tai käytetty analyyseissa (lajikartat ja monimuotoisuusindeksi).

Karttoja tarkkaillessa on hyvä pitää mielessä, että kaikilta valtioilta ei hankkeen aikana löydetty kaikista teemoista aina laadultaan, peittävyydeltään tai tyypiltään vastaavanlaisia paikkatietoaineistoja. Tämä johtui mm. siitä, että valtioilla on erilaiset käytännöt paikkatietoaineistojen jakelusta ja luomisesta, valtiot tulkitsevat eri direktiivejä hieman eroavasti (lisäksi Norja ei ole EU-maa), ovat kartoittaneet alueitaan eri määrin, jne.

Hankkeen suositukset

Ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen muuttavat merkittävästi Barentsin alueen toimintaympäristöä. Muutokset luovat riskejä, jotka tulee tunnistaa ja niiden uhkaan tulisi kehittää aktiivisia sopeutumiskeinoja. Muutokseen liittyy myös mahdollisuuksia, jotka tulee hyödyntää osana sopeutumisstrategiaa.

Hankkeessa tuotettiin kolme keskeistä suositusta sopeutumisstrategiaan:

  • Paikallisten elinkeinojen ja kulttuurien elinvoimaisuuden turvaaminen
  • Tunturiluonnon suojeluohjelman käynnistäminen
  • Porotalouden kokonaisvaltainen uudistaminen

Hankkeen suositukset pohjautuvat hankkeessa tehtyihin kartta-aineistoihin, asiantuntija- ja tutkijahaastatteluihin, paikallisten ihmisten kokemustietoon ympäristön muutoksista, asiantuntija- ja saamelaistyöpajoihin sekä raportteihin ja tutkimusjulkaisuihin.

Suositukset ovat kokonaisuudessaan luettavissa täältä: BARIMS-hankkeen suositukset (pdf).

Barentsin alueella on paljon turismia ja virkistystoimintaa. Kartassa erottuu mm. Kevon kanjonin tuntumassa kulkeva retkeilyreitti Kevon reitti ja Norjan puolella, lännessä, näkyy pieni osa Euroopan kaukovaellusreittiä.

Lisätietoja

  • Erikoisasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 295 251 394
  • Erikoissuunnittelija Ljudmila Vesikko, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 295 252 737
Julkaistu 26.2.2024 klo 17.42, päivitetty 28.2.2024 klo 16.37
Kohderyhmä: