Kestävään hyvinvointiin on vielä matkaa

Tavoitteena sosiaalisesti oikeudenmukainen ja ekologisesti kestävä hyvinvointi

Kestävä hyvinvointi tarkoittaa sekä hyvinvoinnin tasaista jakautumista maapallolla nyt että hyvinvoinnin turvaamista tuleville sukupolville. Tutkimukset rinnastavat hyvinvoinnin usein onnellisuuteen, tyytyväisyyteen tai korkeaan elintasoon. Hyvinvointi on kuitenkin tätä moniulotteisempaa.

Hyvinvointi maapallon kantokyvyn rajoissa

Kestävä hyvinvointi voi toteutua ainoastaan maapallon rajallisuutta kunnioittaen planetaaristen reunaehtojen puitteissa. Ne määrittävät mahdollisuuksia, joiden puitteissa yhteiskunnat voivat tavoitella hyvinvointia. Tätä ekologisen kestävyyden ensisijaisuutta painottaa myös Sitran julkaisema Kestävän hyvinvoinnin visio. Myös talous osana sosiaalista järjestelmää on alisteinen planeetan reunaehdoille.

Maailman maat ovat vielä kaukana kestävästä hyvinvoinnista

Kestävän kehityksen tavoitteena on turvata hyvinvointi myös tuleville sukupolville. Miten maailman maat ovat tässä onnistuneet? Leedsin yliopiston tutkijaryhmä osoitti, ettei yksikään maailman maa ole saavuttanut korkeaa hyvinvointia ekologisesti kestävissä rajoissa.

Suomi on ylittänyt kestävän hyvinvoinnin rajat

Suomalaisten kulutus on ylittänyt globaalisti oikeudenmukaisen ja kestävän tason. Makean veden käyttöä lukuun ottamatta suomalaisten kulutus ylittää kaikki globaalin ekologisen kestävyyden rajat.

Julkaistu 11.9.2018 klo 18.05, päivitetty 12.9.2018 klo 10.37
Kohderyhmä: