Louhi lopetti mäntyöljyn keruun Pohjanlahdella, myös Linja kotiutettu - mäntyöljyä ei rannikolle useaan päivään

Tiedote 30.12.2011 klo 9.15
 

Harjakauha. SYKE:n kuva-arkisto.

Öljyntorjunta-alus Louhi on lopettanut mäntyöljyn keräämisen Pohjanlahdelta ja palaa Upinniemeen. Se aloitti keräämisen ulkomerellä iltapäivällä, mutta mäntyöljyä esiintyi 25 km2:n alueella niin harvakseltaan ja pienikokoisina paakkuina, ettei sen kerääminen ollut enää tehokasta. Öljyntorjunta-alus Linja palasi sääolosuhteiden takia alueelta yöllä ja myös se kotiutettiin Uuteenkaupunkiin. Rajavartiolaitoksen helikopteri käy alueella huomenna, ja ensi viikolla seurataan tilannetta rutiinilennoilla.

Mäntyöljyä valui Ruotsin Söderhamnissa mereen noin 800 tonnia viime viikon tiistaina 20.12. Tänään Ruotsista saatujen arvioiden mukaan Ruotsin viranomaiset ovat saaneet kerättyä tästä noin 370 tonnia ja osa mäntyöljystä on edelleen Ruotsin alueella. Ruotsi tiedusteli 22.12. Suomelta mahdollisuudesta auttaa torjunnassa, mutta ei pyytänyt SYKEltä virallista virka-apua. Suomella ei ole oikeutta käynnistää toisen valtion alueella öljyntorjuntaa ilman virallista avunpyyntöä.

Merialueella olleet myrskyt ovat sekoittaneet ja hajottaneet mäntyöljyä pieniksi esiintymiksi. Todennäköisesti myös osa on vajonnut pinnan alle. 

Öljyläikkien etenemistä on vaikea ennustaa, sillä vaihtuvat tuulet ja merivirrat kuljettavat öljyä edestakaisin. Mäntyöljyä ei saavu kuitenkaan millekään Suomen rannikkoalueille useaan päivään, mahdollisesti ei viikkoihin. Mäntyöljy ei tule kulkeutumaan rannikolle enää isoina lauttoina vaan yksittäisinä läikkinä. Muuttuvien tuuliolosuhteiden takia ei pystytä ennustamaan, minne ja milloin yksittäisiä öljyläikkiä mahdollisesti ilmestyy. On mahdollista, että öljyä saattaa viikkojen kuluessa ajautua muualle kuin aiemmin ennustetuille alueille. 

Mäntyöljylautta oli suuronnettomuusriski

Ruotsin Söderhamnissa mereen päässyt 800 tonnin mäntyöljy vastaa määrältään noin 20 täysperävaunullisen säiliöauton tai 5600 tynnyrin tilavuutta. Torjuntavalmiuden käynnistämisen yhteydessä Suomeen arveltiin tulevan noin 600 tonnia mäntyöoljyä. Laajan mäntyöljylautan kulkeutuminen Suomen rannikolle oli merkittävä suuronnettomuusriski, joka olisi toteutuessaan ollut yksi suurimmista Suomen vesialueilla tapahtuneista öljyonnettomuuksista. Suomen toiseksi suurimmassa merialueilla tapahtuneessa öljyonnettomuudessa Ms Antonio Gramscin karilleajossa vuonna 1987 öljyä pääsi mereen noin 650 tonnia.

Suomi käynnisti jouluaattona torjuntavalmiuden, kun selvisi että mäntyöljylautta oli siirtymässä Suomea kohti. Öljyntorjunta-alukset Louhi ja Linja siirtyivät asemapaikoiltaan lähemmäs arvioitua kulkeuma-aluetta, mutta myrsky ja kova aallokko estivät siirtymisen kohdealueelle ja torjuntatöiden käynnistämisen usean päivän ajan. 

Suomalaisten tekemien havaintojen mukaan lautta oli suurimmillaan noin 100 km2:n suuruinen. Tavoitteena oli torjua mäntyöljylautta avomerellä, sillä rannikolla öljyn kerääminen on moninkertaisesti vaikeampaa ja kalliimpaa. Ennusteiden mukaan lautan arvioitiin siirtyvän joko Merikarviaan tai Porin alueelle. Suurimmat haitat mäntyöljystä ovat linnustolle ja kalastolle, kalastajille ja kalanviljelylaitoksille. Öljy tahraa myös rantoja. Rannikkoalueella on merivettä toiminnassaan käyttäviä tuotantolaitoksia kuten Olkiluodon ydinvoimala.

Ilmoita mäntyöljyhavainnoista pelastusviranomaisille

Mahdollisista mäntyöljyhavainnoista linnuissa, kalaverkoissa tai muualla on ilmoitettava välittömästi lähimmälle pelastuslaitokselle.  Erityisesti linnustolle tahrakin öljyä on vahingollinen, sillä se aiheuttaa nopeasti linnun hypotermian ja menehtymisen. Tämän takia mahdollisesti tahriintuneesta linnusta on ilmoitettava ja mielellään jäätävä itse paikan päälle odottamaan pelastusviranomaisten saapumista.

Mäntyöljy on myrkyllistä ja sen käsittely vaatii asiantuntemusta sekä oikeanlaisia varusteita.  Ihokosketusta tulee välttää, sillä se voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Pelastuslaitos vastaa rannikkovesien öljyntorjunnasta, SYKE kokonaistorjunnasta

Suomen ympäristökeskus SYKE vastaa öljyvahinkojen torjuntalain mukaan öljyn- ja kemikaalitorjunnan kokonaisjohtamisesta kaikkialla Suomen vesialueilla. Alueellinen pelastuslaitos hoitaa torjunnan alueellaan matalissa rannikkovesissä ja rantavyöhykkeellä. Pelastuslaitos myös organisoi öljynkeruuseen muut toimijat mukaan lukien vapaaehtoiset. Lopullinen rantojen puhdistus kuuluu kunnille.

Kemikaali- ja öljyvahinkojen torjunnan yleisestä ohjauksesta ja seurannasta vastaa ympäristöministeriö. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ohjaa ja valvoo vahinkojen torjunnan järjestämistä alueellaan. Muita torjuntaviranomaisia ovat muun muassa Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat.

Arkistokuva tiedotusvälineiden käyttöön:

Video:

Lisätietoja

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 179 3050, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtaja Seppo Rekolainen, Suomen ympäristökeskus, puh. +358 40 580 6538, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linnut:

Tutkija Pekka Rusanen, puh +358 400 148 691, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöministeriö:

Erityisasiantuntija Magnus Nyström, ympäristöministeriö, puh. 040 543 9743, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä:

Viestintäjohtaja Kirsi Norros, puh. 040 740 1693, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 


Aihealue:
Kohderyhmä: