Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja Eeva Primmer kansainvälisen luontopaneelin hallitukseen

Uutinen 4.9.2023 klo 9.31

Suomi on saanut uuden tärkeän luottamustehtävän luonnon monimuotoisuuden turvaamisen keskiössä. Tutkimusjohtaja, professori Eeva Primmer Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) on valittu hallitustenvälisen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita käsittelevän IPBES-paneelin hallitukseen.

Eeva Primmer © Kai Widell

Primmer valittiin hallitukseen Euroopan unionin nimeämänä länsimaiden ryhmittymän edustajana IPBESin täysistunnossa, joka pidettiin Bonnissa, Saksassa 28.8.-2.9. Hallituksen toimikausi on kolme paneelin istuntokautta eli noin kolme vuotta.

IPBESin tarkoituksena on vahvistaa tieteen ja politiikan vuorovaikutusta luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita koskevissa kysymyksissä. Sitä voidaan verrata ilmastopaneeli IPCC:hen. Paneelit tuottavat tutkittua tietoa, joka tukee kansainvälisten biodiversiteettiä ja ilmastoa koskevien sopimusten toimeenpanoa ja edistämistä. Ne palvelevat kansainvälistä yhteisöä, hallituksia ja yhteiskuntaa.

”IPBES on merkittävä ja monitieteinen luonnon puolta pitävien tutkijoiden ja päättäjien yhteinen paneeli. IPBESin hallitusjäsenyys on inspiroiva luottamustehtävä, koska olen sillanrakentaja tieteen ja käytännön välillä. Keskityn mielelläni työssäni luontoon kohdistuvien paineiden vähentämiseen ihmisten ja järjestelmien avulla”, Primmer sanoo.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja, professori Eeva Primmer on ympäristöpolitiikan dosentti. Ympäristö- ja luonnonvarapolitiikan tutkijana hän on paneutunut luonnon turvaamisen ja käytön yhteensovittamiseen. Hän on tutkinut ekosysteemipalveluiden hallintaa laajasti EU:ssa ja Suomessa. Hän on myös kansainvälisen luonnonvarapaneelin jäsen.

Hallitustenvälinen biodiversiteettiä ja ekosysteemipalveluita koskeva tieteen ja politiikan välinen IPBES-paneeli perustettiin vuonna 2012 Suomen ja 93 muun maan hallitusten toimesta. Nyt paneelissa on jo 143 jäsentä. IPBESin hallitus ohjaa, arvioi ja seuraa paneelin toimintaa.

Primmerin valinta vahvistaa yhteistyötä myös Suomen ja kansainvälisen yhteisön välillä, sillä Suomen kansallisen IPBES-työryhmän puheenjohtajana toimii pääjohtaja Leif Schulman Suomen ympäristökeskuksesta.

Lisää aiheesta

IBPES-paneelin kotisivut (ipbes.net)

Lisätietoa

Tutkimusjohtaja Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 521, etunimi.sukunimi@syke.fi


Kohderyhmä: