Lapin joet nousemassa tulvakorkeuksiin

Tiedote 2.5.2016 klo 17.09

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat

Ounasjoki Kittilässä 29.4.2016.
Ounasjoki Kittilässä 29.4.2016. © Kuva: Jorma Ollila

Lämmin sää on saanut Lapin joet nousuun. Ounasjoki nousee voimakkaasti ja sen pinta yltää vahinkorajan tuntumaan Kittilässä (176,80+N60) viikon loppupuolella, aikaisintaan torstaina. Tulvavahingot ovat mahdollisia.

Rovaniemellä tulva on huipussaan toukokuun puolivälissä ja jää ennusteen mukaan alle vahinkorajan. Nousua tämän päivän arvosta noin 1,5 m. Kemijoen virtaaman ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan Kemijärven alapuolella muutamassa päivässä.

Myös alueen järvet nousevat korkealle. Ounas- ja Kemijoen kevättulvista ennustetaan keskimääräistä suurempia. Myös Ivalojoen keskimääräisen suuruinen tulvahuippu ajoittuu viikon loppuvaiheille. Simojoella tulva on kääntynyt jo laskuun.

Tornionjoen Matkakoskessa joen pinta on noussut jo toista metriä. Tulvahuippu ajoittuu toukokuun puoliväliin tai loppupuolelle. Tornionjoen tulvasta odotetaan keskimääräistä tai hieman sitä suurempaa. Joen pinta pysyy todennäköisesti huipussaankin vahinkorajan alapuolella toista viikkoa. Vahinkoja ei odoteta Tornionjoella syntyvän ellei huipun aikaan tule sateita.

Jokivesistöistä jäät ovat monin paikoin lähteneet tai haurastuneet eikä jääpadoista todennäköisesti aiheudu ongelmia. Sulamiskauden säällä on suuri vaikutus kevättulvien suuruuteen. Lapin jokien tulvatilannetta seurataan tehostetusti.

Jokakeväiseen ilmiöön kannattaa varautua. Vuosittain ilmeneviä ongelmia ovat olleet tulva-alueelle jääneet veneet, laiturit ja muut irtaimet rakenteet. Asukkaan vastuulla on suojata itseään ja omaisuuttaan omilla toimillaan. Tulva-alueelta kannattaa poistaa vaarassa oleva irtain omaisuus ja varmistaa, että alueelle jäävä omaisuus esim. laiturit ja veneet ovat hyvin kiinnitettyinä. Virtaavaan veteen ei missään nimessä pidä lähteä edes autolla, vaikkei tietä olisi vielä ehditty puomein sulkea.

Lisätietoja:

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

Lisätietoja

Tulvakeskus:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Jari Uusikivi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 718, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Ari Koistinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 287, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lapin ELY-keskus:

Insinööri Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, p. 0295 037 282, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Insinööri Jukka Kuoksa, Lapin ELY-keskus, p. 0295 037 397, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Insinööri Juha Kuivalainen, Lapin ELY-keskus, p. 0295 037 391, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Päivystys virka-ajan ulkopuolella p. 0455 2805 2800

-------

Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 135

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: