Erittäin poikkeuksellinen talvitulva jatkuu, hyydetulvat mahdollisia

Tiedote 30.12.2013 klo 13.10

Vuodenaikaan nähden erittäin poikkeuksellinen tulvatilanne jatkuu vielä. Joissa ja järvissä on runsaasti vettä lähes kaikkialla Suomessa Lappia lukuun ottamatta. Vuodenaikaan nähden poikkeuksellista on sademäärien lisäksi se, että sade on tullut enimmäkseen vetenä ja lumenakin tullut sade on joulukuun lopulla suurelta osin sulanut. Viranomaisten tietoon ei ole tullut merkittäviä tulvavahinkoja. Sään ennustetaan kylmenevän vuodenvaihteessa, mikä lisää hyydetulvien riskiä.

Tulvahuiput on saavutettu useimmissa joissa Satakunnasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla rannikkoalueella. Virtaamat pysyvät kuitenkin suurina useita päiviä ja voivat säätilanteesta riippuen vielä nousta. Rannikkoalueen lisäksi vedenpinnat ja virtaamat ovat nousseet harvinaisen korkealle ja ovat edelleen nousussa runsasjärvisellä alueella Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomen pohjoisosissa. Tulvahuiput vastaavat monissa joissa keskimääräisiä kevään virtaamahuippuja.

Kuluneen kuukauden sadesumma esimerkiksi Kokkolan seudulla sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on laajoilla alueilla 110-130 mm, mikä on noin 2,5-kertainen määrä keskimääräiseen joulukuun sadantaan verrattuna. Ennätysvirtaamia vuodenaikaan nähden on ollut muun muassa Siikajoen Länkelässä, jonka 30.12. mitattu virtaama 244 m3/s vastaa harvemmin kuin kerran 1 000 vuodessa toistuvaa talvivirtaamaa. Näin harvinaisten virtaamien toistuvuuksien arvioiminen on kuitenkin erittäin epävarmaa. On odotettavissa, että ilmaston lämmetessä tällaisia virtaamia esiintyy useammin. 

Siikajoella Harjunnivassa ja Mankilan tulva-alueella vedenpinta voi saavuttaa huippunsa tänään, mutta on myös mahdollista, että nousu jatkuu vielä pari päivää. Suurten järvien pintojen nousu Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa jatkuu vielä viikon tai kaksi. Vuoksen vesistöalueella Kallaveden pinta on jo vuodenvaihteen ennätyksessä ja jatkaa nousuaan, kuten myös Pielinen. Tämän seurauksena virtaamat Saimaaseen ovat kasvaneet ja Saimaan pinta noussee helmikuuhun mennessä noin puoli metriä ajankohdan keskimääräistä tasoa ylemmäksi. Myös Päijänteen pinta nousee ajankohtaan nähden korkealle.

Ennusteisiin liittyy useita epävarmuuksia ja tulvatilanteen paheneminen on mahdollista myös länsirannikolla. Vuodenvaihteessa sään ennustetaan kylmenevän, mutta lämpötila pysynee hiukan nollan yläpuolella ainakin maan etelä- ja lounaisosissa sekä lännessä rannikon tuntumassa, mutta mahdollisesti laajemmallakin alueella. Vesistöennusteet ovat nyt hyvin herkkiä lämpötilalle. Jos sää pysyy vuodenaikaan nähden lämpimänä, virtaamat saattavat jatkaa nousuaan vielä vuodenvaihteen jälkeen. Mahdollinen kova pakkanen taas pienentäisi nopeasti valuntoja, mutta tuo hyydetulvien riskin.

Nyt tapahtunut lumien sulaminen pienentää suurten kevättulvien riskiä ainakin Pohjanmaan alueella, joissa pienten järvien pintoja voidaan alentaa ennen kevättä juoksutuksilla. Vuoksen ja Kymijoen vesistöalueiden suurimpien järvien vedenpinnat pysyvät korkealla kevääseen asti, mikä voi olla ongelmallista, jos lopputalven aikana ehtii vielä kertyä paljon lunta.

Jatkuvasti päivittyvää tietoa

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Ari Koistinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 861 7724, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, 029 525 1731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: